Blue Note Records: Beyond the NotesPremieră națională

Regia: Sophie Huber / Elveția, SUA / 2018 / 85 min
Distribuție: John Coltrane, Miles Davis, Herbie Hancock, Norah Jones, Thelonious Monk

O incursiune revelatoare, palpitantă și emoționantă în culisele Blue Note Records, casa de discuri deschizătoare de drumuri, care a promovat unii dintre cei mai buni artiști de jazz din secolele XX și XXI.

Încă din 1939, artiștii Blue Note au fost încurajați să-și depășească limitele creative, în căutarea unor forme de expresie nonconformiste. Prin intermediul sesiunilor de înregistrări recente, al imaginilor de arhivă și al dialogului cu artiști emblematici, documentarul Blue Note Records: Beyond the Notes dezvăluie ideologia din spatele celebrei case de discuri americane, a cărei moștenire are o importanță vitală în climatul politic actual.

Legendarii Herbie Hancock și Wayne Shorter vin în sprijinul generației actuale de muzicieni inovatori, precum Robert Glasper și Ambrose Akinmusire, pentru a înregistra un album all-stars. De aici, filmul face o incursiune în trecutul Blue Note Records și moștenirea lăsată de artiști precum Thelonious Monk, Bud Powell, John Coltrane, Art Blakey, Horace Silver și Miles Davis.

Documentarul Blue Note Records: Beyond the Notes își propune să transmită valorile jazz-ului, pe care casa de discuri Blue Note le promovează încă de la înființare: libertarea de expresie, egalitatea, dialogul – valori ce sunt la fel de relevante în prezent.